Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 14., kedd

Nemzetiszín csontváz tulipános ládában. A makói fürdő sikertörténete.




Akár mottó is lehetne a Délmagyar 2009.11.27-i tudósítása. E szerint hungarikummá válhat a makói élményfürdő. Ha mindent jól csinálnak, akkor 3–4 éven belül akár évi 6–800 ezer vendéget is fogad majd.

Tehát - ha mindent jól csinálnak. De lehet mindent jól csinálni?


A témához tartozik, hogy ekkor már rogyadozott a Makóval szinte összenőtt Makovecz Imre cége a Makona. Aztán meg is szünt, adta hírül 2010. január 26-án Híradó Online. A híres építész szerint a cég vesztét az okozta, hogy a leszámlázott, de ki nem fizetett követelések után is be kellett fizetnie az adót. Az 1982-ben alapított vállalkozás így lehetetlen gazdasági helyzetbe került. Makovecz Imre elmondta: a cég felélte utolsó tartalékait is. A Makona utolsó nagy munkája egyébként a Makón épített Wellness center.


Persze, így is lehet mondani, de így van e valójában? Tudjuk, Makó messze van Jeruzsálemtől, de Makóhoz csak az kerülhet ilyen közel, aki Jeruzsálemhez is közel van. Vagy nem? Mennyit számlázott a híres mester Makónak? Makó is adósa maradt?

Mindenesetre a Wellnes center építkezés megíndult. Jól indult, mint ahogy a dolgok többnyire jól indulnak. A Duna TV 2010.03.16-án adta hírül, hogy új irányt vett Makó, ugyanis sor került az új termálfürdő komplexum alapkőletételére. Makó polgármes tere, Dr. Buzás Péter kiemelte: azon túl, hogy Makó híres a hagymájáról, büszkék arra is, hogy Európa ezüstérmes virágos városa, de úgy véli, új kitörési pont kell - ez lehet a termálfürdő. Kiemelte azt is, hogy az épületet Makovecz Imre tervezte, aki Makón már több épületet is megálmodott - ilyen például a Hagyma ház, a könyvtár vagy a helyi gimnázium épülete is.



De megint közbeszólt a pénz, az az átkozott pénz!



2009.04.22-én ár azt írja a Délmagyar, hidegzuhanyként érte a makói önkormány zatot, hogy az új fürdő megépítésére beadott három kivitelezői ajánlat közül a legolcsóbb is 4,9 milliárd forintról szólt. [Az alapkő letételénél még nem tudták, mibe kóstál a dolog?] A város 3,2 milliárdot szánt erre a munkára, a megnyert támogatással és a kötvénykibocsátásból származó pénzzel együtt.



E tömör kis mondatocskából mindenesetre kiderül, hogy az aranykupolás fürdőre az önkormányzatnak voltaképp nem volt pénze... Persze "megnyert támogatással" lehet hozomra is építeni. Ha lehet. A tudósításból kiderül az is, hogy megegyeztek a Makovecz-irodával, milyen legyen a terv végleges változata. A részletes áttervezés folytán, a fürdő 2500 négyzetméterrel kisebb és 1,4 milliárd forinttal olcsóbb lesz. De ami a tervben megmarad, azt olyan színvonalon akarják megépíteni, ahogyan az eddigi Makovecz-épületeket. A városházán úgy számolnak, így meglesz a beruházás 3,2–3,5 milliárdból. Május második felében indítják az új közbeszerzési eljárást, júniusban eredményt hirdetnek, és így szeptember– októberben kezdődhet az építkezés. Ez azt is jelenti, hogy a fürdő nyáron már zavartalanul üzemelhet.



Tehát új terv, új költségvetés, új közbeszerzés és hajrá tovább a kipróbált makoveczi úton. Ebből a mondatból a "közbeszerzés" lesz a kulcsszó. A közbeszerzés, amely kúrva gyenge oldala a magyar népléleknek. Nem bírjuk megszokni az istennek se! Mert lám mi történt Makón is!?

A tervek szerint jövő nyáron nyílik meg a három és fél milliárd forintból épülő makói élményfürdő, írja a Magyar Nemzet Online 2010. szeptember 12-i tudósításában. A beruházó az önkormányzat tulajdonában (!) lévő Makói Fürdőfejlesztő Kft. A cég 1,5 milliárd forint uniós támogatást nyert a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynök ségtől (DARFÜ). A fennmaradó 2 milliárd forint lenne az önerő, amelyet az önkormány zat kötvénykibocsátással teremt elő, és kamatmentes (!?) tagi kölcsönként bocsátja a Kft. rendelkezésére. A tulajdonosi kölcsönt 20 év alatt kell visszafizetni. Lám így fest egy makói "közbeszerzés"...

A pénzügyi megtérülési számításokat tehát úgy készítették el, hogy nem számoltak a hitel kamatával. Emiatt ez a pénzügyi terv nem felel meg az Európai Uniós elvárásoknak – mondta el a HírTV-nek valaki. Így várható, hogy az ügyet felül fogja vizsgálni a regionális fejlesztési ügynökség, illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, és egészen addig, amíg ez a felülvizsgálat nem megy végbe, valószínűleg kifizetni sem fognak uniós támogatást. Ez a probléma odáig vezethet, hogy az építkezés is leállhat – tette hozzá a nyilatkozó gazdasági szakértő.

Az MNO cikkből az is kiderül, hogy a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség legutóbb szeptember 7-én levélben figyelmeztette a Fürdőfejlesztő Kft.-t, hogy a kamatmentes tagi kölcsön az uniós szabályozás szerint jogellenes támogatásnak minősül, mert kedvezményezettje jogosulatlan gazdasági előnyre tesz szert vele. Az önkormányzat az uniós jog mellett a makói képviselőtestület határozatát is megsértette (!), amely előírta a kamatfizetési kötelezettséget (!). Politikai nyomásra (...) született a döntés, hogy a pályázatot támogatásban kell részesíteni – mondta el egy másik úr.

Már spekulálgatnak azon is, mibe kóstálhat a makóiaknak (!) a makói polgármester nagyvonalúsága. Olyasmiket lehet olvasni, hogy az előzetes számítások szerint a Makovecz Imre által tervezett fürdő 4-500 ezer vendéget vonzott volna (...) évente, és 600 millió forint bevételt hozott volna (...), ha a fürdőt egy önkormányzati tulajdonú cég üzemeltetné kamatmentes (!) önkormányzati juttatásból és EU juttatásból. A "kamatteher" viszont évi 300 millió forinttal növelné a költségeket ... a remélt (...) gazdasági előnyöket a kamatfizetési kötelezettség ellehetetlenítheti - a regionális fejlesztési ügynökség szerint.



Persze a reálisan számba vehető kár nem abban jelentkezik, hogy az aranykupo lásnak álmodott fürdő esetleg nem lesz (eléggé) nyereséges, hanem abban mibe kóstál, ha az építkezést valamiből (?) befejezik és a (gazdaságtalan) üzemeltetést valamiből (?) finanszírozzák,- vagy mindent leállítanak és hagyják az egészet a fenébe.


Manapság már nem csak arra figyelnek az emberek, hogy a közpénzt mire költik a sáfárok, hanem azt is: honnan veszik el.. Ez a fürdő vállalkozás évekre, ha nem évtizedekre megnyomoríthatja a makóiakat, mivel az adósságból megszorítás lesz előbb vagy utóbb. Szorítani pedig csak "az embereket", a tömeget, a végzet arra rendelt állatát lehet.


A badar reménykedéssel "indokolt" költekezés viszont károkozás, bűncsekemény, hűtlen kezelés. E büncselekményért felelősségre kell vonni a tetteseket (társtetteseket) a felbújtókat, a bűnsegédeket, vagyis az elkövetőket, továbbá a bűnkapcsolatban állókat, azaz az orgazdákat és mindenek fölött a bűnpártolókat, a politikai nyomásgyakorlókat.



Ami a sajtót illeti. Feltünő a tájékoztatás hézagossága. A nagyérdemű közönséget, különösen a makóiakat - gondolom - az érdekelné leginkább, hogy a kamatmentes kölcsönből mennyi lett kifizetve és kinek. Mit jelentett pl. a tervezőnek? Ráfizetést? Mentőövet?



Kezdődjék tehát a zsebek átvilágítása, amíg üvegszerűek nem lesznek!




Sz. Gy.